De herinnering blijft

De herinnering blijft

In een mensenleven vinden er allerlei gebeurtenissen plaats tussen geboorte en overlijden; mooie, maar ook vervelende, zoals afscheid nemen van iemand. Het kan waardevol zijn om zo’n moment tastbaar te maken door een beeld, dat de herinnering levend houdt en vreugde kan geven of troost kan bieden.

Beeldenmaker Jennifer Heinze vertelt: ‘Tot 2016 was ik jeugdhulpverlener; een beroep dat ik jarenlang met hart en ziel heb uitgeoefend. In 2016 werd ik heel ziek en onderging ik allerlei behandelingen. Ik kreeg chronische vermoeidheidsklachten en moest op een gegeven moment stoppen met m’n werk. Tijdens het re-integratietraject ging ik me bezighouden met de vraag wat ik na mijn herstel wilde gaan doen. Dat moest in ieder geval iets zijn waar mijn hart lag: van betekenis zijn voor anderen.’

‘In 2018 was ik in verwachting, maar helaas zijn we onze zoon kwijtgeraakt, na 21 weken zwangerschap. Dat is een verdrietige gebeurtenis, die ook nog eens bijzonder is, omdat je geen tastbare herinnering hebt aan je kindje. We hadden geen foto’s of zo. Dat heeft me op het idee gebracht om een tastbaar handbeeld te laten maken. Het was heel mooi om dat te kunnen laten doen. Je wordt als het ware weer met elkaar herenigd. Heel bijzonder! We kunnen kijken naar de handjes en voetjes, waarbij het beeld de bevestiging is dat het stilgeboren broertje toch onderdeel blijft van ons gezin. Hij is door het beeld toch tastbaar en dichtbij ons. Dat zorgt voor troost.’

‘Toen dacht ik: ‘Ik ga zelf een opleiding beginnen hierin!’ En nu maak ik beelden voor anderen. Ik vraag aan klanten naar hun verhaal en vraag wat hun wensen zijn. Die laat ik naar voren komen in het uiteindelijke beeld. Vervolgens maak ik een mal. Dat kan met bestaande materialen of iets uit het verleden. Voor de casting kan ik gebruik maken van de dompelmethode, waarbij ik werk met een emmer, of ik kan het materiaal bijvoorbeeld op delen van het lichaam smeren, bijvoorbeeld voor een gezichtsmasker. Het beeld wordt gemaakt met speciaal giethars, dat steviger is dan gips, zodat het zeer stoot- en krasvast is. Het beeld wordt bewerkt, geverfd in de door de klant gewenste kleur, en gemonteerd op een plaat naar keuze. Na gemiddeld 6 tot 8 weken is het klaar. Belangrijk vind ik dat de opdrachtgever geraakt wordt door zijn eigen handenbeeld. Ten slotte wordt, in overleg, een moment gekozen voor een feestelijke onthulling, eventueel op locatie. Dan heeft de klant een uniek tastbaar handenbeeld met zijn eigen verhaal!’

Ervaringen

Bijzonder mooi!!! Wat een bijzonder warme vrouw ben jij Jennifer. Een zachte, lieve, warme vrouw vol liefde voor je werk. Ik heb even gezocht naar wat ik precies wilde voor mijn dochtertje als huisje voor haar lichaam. Tot ik op je web site terecht kwam… en heel veel bijzondere stukken zag langskomen. Ik vond het nog moeilijk om die stap te nemen. Want emotioneel was het nog moeilijk. Maar toen ik je belde en we contact met elkaar hadden voelde het meteen gerustgesteld! En vertrouwde ik erop dat het goed zou komen. En ja; bij ons eerste persoonlijke gesprek was het net of we elkaar al kenden. Heel bijzonder mooi en geruststellend. Sindsdien is alles zo mooi gelopen en mocht ik al gauw terecht voor het maken van “het huisje”! En wat was dat een warm, emotioneel maar zeker ook een gouden moment. Wat altijd in me gedachten geprint zal blijven!
En toen het moment van geduld… Want “het huisje” moest met liefde gemaakt worden. Maar tussendoor werd ik van alles op de hoogte gehouden. Er werden filmpjes en foto’s naar me gestuurd.
Alles werd gevraagd en overlegd tot in detail. Dit gaf mij alle rust. Waardoor het geen straf was te wachten op het eindresultaat.
En toen brak de dag aan om “het huisje” in ontvangst te nemen. Een spannende, emotionele dag. Maar ook super mooi om te zien wat het uiteindelijk is geworden. In 1 woord PRACHTIG!!!
Ben dankbaar dat Jennifer dit voor ons heeft kunnen waarmaken, BEDANKT🙏🏻🙏🏻.
- Wendy
Wij hebben van jou genoten. Wij kregen dit kado van onze dochter. De passie en de intimiteit die we ontvingen zullen ons altijd bijblijven. Wat ben jij een geweldige en gezellige vrouw! De handen die wij gekregen hebben zullen generaties lang doorgegeven worden.
- Monique
Wat een mooi en gepassioneerd persoon. Het is niet even een handafdruk maken. Er werdt zoveel aandacht en zorg aan gegeven dat voelde heel bijzonder. Met de onthulling al net zo het is niet binnen komen en hup laat maar zien nee er werdt weer met zorg en aandacht mee omgegaan. Ik kan wel zeggen dat dit 1 van de mooiste herinneringen in mijn leven is. Mijn moeder heeft dit net zo ervaren en vond Jennifer een lieverd. Jennifer we hebben het al persoonlijk gezegd maar heel erg bedankt
- Petra

Wil je je alvast
laten inspireren?

Wil jij een tastbare herinnering laten
vastleggen? Maar heb je geen enkel
idee wat eigenlijk de mogelijkheden zijn?